Uncategorized

Parkeer- en wayfinding oplossingen

Wat is wayfinding?

Wayfinding en signing, ook wel bewegwijzering, staan aan de basis van een duidelijke routing in bedrijfspanden, winkels, op parkeerterreinen en andere locaties waarmee mensen hun weg vinden. Wanneer dit niet goed uit pakt raken bezoekers verdwaald. Een van de plaatsen waar mensen vaak moeite hebben met wayfinding zijn parkeergarages. Dit geldt voor voetgangers, fietsers en autoverkeer. Als bezoekers verdwalen kan dit stress opleveren, wat ongewenst is. Daarnaast kost het hen tijd om de weg te vinden. Deze tijd besteden de bezoekers liever aan iets anders, zoals ontspanning. Ook is dit ongewenst voor de organisatie van de parkeergarage, omdat zij hierdoor geld mis lopen.

Parkeer- en wayfinding oplossingen

Er zijn oplossingen om mensen te bevorderen bij hun wayfinding, denk aan parkeer- en wayfinding oplossingen als bewegwijzering, lichtreclame, entreeportaal & hoogtebegrenzer, PRIS & LED-displays, aanrijdbeveiliging, afbakening, wegmarkering en belijning. Deze worden o.a. gebruikt in parkeervoorzieningen van bouwbedrijven, ziekenhuizen of scholen.

Entreeportaal & hoogtebegrenzer

Dit zijn de elementen van een parkeergarage die de bezoeker als eerst ziet. Het entreeportaal is “het gezicht” van de parkeervoorzinging en zorgt voor herkenning. De hoogtebegrenzer geeft aan tot welke hoogte de voertuigen kunnen zijn. Dit voorkomt dat te hoge voertuigen de parkeergrage binnen proberen te rijden.

PRIS & LED-displays

LED-displays leiden bezoekers door parkeergarages en over parkeerterreinen. Ook kunnen de LED-displays verwerkt worden in borden op de openbare weg, waarmee de garage of het parkeerterrein aangeduid wordt. Met het parkeer route informatie systeem worden bezoekers naar de parkeergarage toe geleid. Ook geeft het systeem aan hoeveel beschikbare plekken de parkeervoorziening heeft en draagt het bij aan een betere verkeersdoorstroming.

Conclusie

Wayfinding is het denkproces en gedrag dat bezoekers vertonen als we de weg proberen te vinden. Wayfinding is van belang voor de bezoekers van een locatie, maar ook voor de organisatie van wie de parkeergarage is. Bij slechte wayfinding levert dit de bezoekers stress op en de organisatie loopt geld mis.

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van parkeer- en wayfinding oplossingen. Hierdoor kunnen bezoekers de weg beter vinden op onbekende locaties. Dit heeft baat voor de bezoekers en de organisatie. Mensen vinden het prettig om zo gemakkelijk en ontspannen mogelijk de weg te vinden. Daarom is wayfinding belangrijk.